2009 m. rugpjūčio 13 d.

Marinuoti agurkėliai

Nemažai draugų ir pažįstamų žino šiuos skaniuosius ir traškiuosius agurkėlius, pasidalinsiu ir su jumis - receptu ;-)

10L vandens:
300ml druskos
1L 9% acto
350ml cukraus

0.7 - 1L indui:
2 vidutinio dydžio juodųjų serbentų lapų
2 vidutino dydžio vyšnių lapų
4-5 kvapniųjų pipirų
5-6 juodųjų pipirų
1 vidutinio dydžio česnako skiltelės
2 vidutinio dydžio lauro lapų
ir keletą šakelių krapų


Verdančiu vandeniu iškaitinu indus, kad sumažinti riziką stiklainio skilimui, o taip pat ir dezinfekcija. Taip pat iškaitinu dangetlius.

Plaudama agurkelius juos paskirstau pagal dydį, kad būtų patogiau juos dedant į stiklainius.

Sudedu prieskonius ir žalumynus į stiklainius.

Prasideda varžybos - kuo daugiau prikimšti agurkelių į stiklainį - smagu! :-) Pirmiausia didesnius, o tada mažylius.

Užkaičiu vandenį su druska ir cukrumi. 1L indui prireiks maždaug 0.4-0.5L vandens. Verdantį vandenį užpilu ant agurkėlių, uždengiu dangteliais ir palieku kol atvėsta tiek, kad galėčiau stiklainį paimti rankomis. Išpilu vandenį atgal į puodą, užvirinu ir vėl supilu į stiklainius. Ataušinu, išpilu ir tuomet jau į marinatą supilu actą, užvirinu. Galima jį supilti ir iš karto, bet tuomet labai jau namai pakvimpa actu. Supilus trečiąjį kartą verdantį marinatą į stiklainius, gerai užsuku (naudoju gumines pirštines - neslysta ir ne taip karšta), apvertusi pakišu po "patalais" - miegmaišiu / pukine kaldra ir palieku per naktį.
Kaitinami agurkėliai sumažėja, tad prieš paskutinį užpilimą vieną stiklainį kone paaukoju kitiem, kad butu kuo labiau užpildyti indai. Dažnai net atskirai į vieną stiklainį sumetu mažesnius agrukėlius tokiam papildymui.
Tokį užpilinėjimo metodą išmokė mama, taip visada ir darau. Žinoma, galima stiklainius kaitinti puode, bet niekada nemėginau, o ir didelį puodą reikia turėti.

Skanaus!!!
Šaltinis: mama :-)






5 komentarai:

Kristina rašė...

o sakykit tai acto kiek pilate? ar bendrai i marinata ta 1l supylate? ar i stiklainiukus iskarto supilate acta su visais prieskoniais?

Vita rašė...

Nepilu acto i stiklainius atskirai, o i marinata. Jei, sakykim, paemiau 10L vandens (be acto), tai uzvirinant vandeni treciaji karta i puoda dar pries uzverdant ipilu 1L acto. Turiu pamineti, kad lieka atliekamo marinato supilscius i stiklainius, bet namai maziau pakvimpa actu.

Viktorija rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
Vita rašė...

oi oi, taisiau taisiau ir nutaisiau...
Viktorija rašė: reikia dar galiukus nupjauti agurkėliams - niekados nebus tuščiaviduriai. Ir dar.... ilgai palaikius šiltai apklosčius susitraukia -tai ilgai nereikia laikyti, o uogieniems, sultims tai tikrai apklojimas labai net tinka. Visoms sekmes.

Vita rašė...

Dekui už patarimus! Kadangi paprastai naudoju mažus agurkėlius, jie man nėra buvę tuščiaviduriai ir susitraukę, tai nutinka su dideliais. Po kaldra laikau maximum per naktį (7-8val.).