2010 m. sausio 2 d.

Creme Brulee

Ypatingas metas - ypatingas desertas - Creme brulee! ;-)


6 porcijoms reikės (indelis - 6,5 skersmens, 3,5cm gylio):
4 trynių
3 v.š. cukraus
400ml riebios grietinėlės (35%)
1/2 a.š. vanilės ekstrakto arba 2 a.š. vanilinio cukraus
šiek tiek rudojo cukraus karamelės (brulee) plutelei

Trynius, cukrų ir vanilę išplaku su mikseriu, tiesą sakant, galima ir tiesiog rankiniu plakikliu, nes nebūtina išplakti tiek, kad nesijaustų cukraus grūdelių, jie suspės ištirpti.

Įkaitinu grietinėlę, tik tiek kad butų karšta, neverdanti. Pradžioje nedideliais kiekiais, vėliau srovele įmaišau grietinėlę i trynius. Jei visą karštą grietinėlę iškarto sumaišysite su tryniais, galite gauti virtus saldžius trynius :-S

Viską sumaišę, neskubėkite supilsyti į indelius. Šiek tiek lukterkite, kol nusistovės putos. Kuo labiau išplaksite trynius, tuo putų daugiau, tad nesiekite aukštumų plakant ;-)
Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 150C ir užvirinkite vandens.

Nugriebiu visas putas ir supilstau į indelius jau sudėtus į skardą. Putų nenugriebus, skonis nepasikeis, iškepus gausite purų paviršių.... bet jo neturėtų būti. Stengiuosi kuo mažiau judinti indelius su plakiniu tam, kad neapsiterliotų kraštai. Į skardą supilu verdantį vandenį ir pašaunu į orkaitę, vidurinį lygį. Vandens turi būti tiek, kad jo pavrišiaus lygis būtų sulig plakinio lygiu.

Po 20 min. ištraukiu ir palieku Creme vandenyje kol atvėsta iki ~ kambario temperatūros.
Tuomet indelius į šaldytuvą bent valandžiukei ar par naktį.

Beje, orkaitėje vandens vonelė yra tiesiog būtina, kitaip gausite saldų omletą! Vanduo neleidžia Creme perkaisti.
Jei naudojate didesnius indelius ar kepate viename, kaip gi suprati, kad iškepė? - pajudinus, Creme dreba kaip želė, ne kaip vanduo, per viduriuką kiek skysčiau.
Prieš pat patiekiant apibarstau ruduoju cukrumu (tiktų ir paprastas) ir su dujiniu degikliu išlydau/padeginu cukriuką taip gaudama traškią plutelę. O stengiausi indelių nejudinti, kad negaučiau apdegusių kraštų lydant cukrų. Plutelę taip pat galima gauti grilio pagalba, o jei ir to nėra... tai nebarstykite cukriuko ir vis tiek bus labai dėmesio vertas desertas.


SKANAUS!!!!
Šaltinis: iš šen bei ten :-)

2 komentarai:

Unknown rašė...

Vakar žiūrėjau "Asmeniniai Pipos Li gyvenimai", kur pagrindinė herojė degino Creme Brulee paviršių. Taip užsimaniau paragauti šio mažo skanėsto...o čia, matau idėją sėkmingai virstančią kūnu. Bravo, Vita :)

Vita rašė...

Dėkui! :-) Sudominai su filmuku :)