2010 m. gegužės 11 d.

Avižiniai sausainiai



~36 sausainiam reikės:
230 g sviesto (minkšto, atšildyto iki kambario temperatūros)
1 puodelio rudojo cukraus
1/2 puodelio paprasto cukraus
2 kiaušinių
1 a.š. vanilės ekstrakto arba 2 a.š. vanilinio cukraus
1.5 puodelio miltų
1/2 a.š. sodos
1/2 a.š. druskos
1 a.š. cinamono
3 puodeliai paprastų avižinių dribsnių
1 puodelis (~200g) ar pagal skonį džiovintų vaisių (razinų, vyšnių, spanguolių) arba šokoladinių gabalėlių

Įkaitinu orkaitę iki 180C.
Dideliame inde ištrinu cukrų, su sviestu, kol tolygiai viskas pasiskirsto. Įplaku kiaušinius ir vanilę. Nereikia iki purumo ar kad cukrus ištiptų.
Kitame inde sumaišau miltus, sodą, druską ir cinamoną. Įsitinkinkite, kad sodoje nebūtų gumuliukų. Jei sodos dedu visą arbatinį šaukštelį, tuomet man gerokai jaučiasi soda sausainiuose. Dedant mažiau pakanka sausainių purumo ir taip.
Tuomet miltus įmaišau į sviestą, gerai išmaišius, dedu avižinius dribsnius. Ir galiausiai, šį kartą, džiovintas spanguoles.
Patariu naudoti paprastus avižinius dribsnius, nes su tokiais gaunasi daug skanesni sausainukai, nei su greitai paruošiamais. Pastarieji, sausainiam iškepus, tarsi ištirpsta ir nesijaučia avižų, lieka tik skonis.
Man skaniausia su vyšniomis ir spanguolėmis. Naudojant vyšnias, reikia būti atsargiems su kauliukais. Kartą mėginau naudoti M&M's ir Skittles saldainius. Su M&M'sais gavosi labai neblogai, bet rezultatas su Skittles nuvylė, dražė ištirpo ir išbėgo. O jei ir neišbėgo, sausainiam atvėsus saldainiukai buvo kieti.
Orkaitei įkaitus, tiesiog su šaukštu pakabinus masės išdrebiu ant skardos, nieko specialiai neformuoju. Pašaunu į orkaitės vidurinį lygį. Kepu 12-15 minučių, priklausomai nuo sasainių dydžio ir kiek noriu, kad būtų apskrudę.
Patarimas: netaupykite vietos skardoje, o tai bus taip kaip man:



Jei neperkepę, sausainiai išlieka minkšti ir drėgni laikant sandariame inde.
Skanaus!!!

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labas.Skanus sausainiukai, prie ju butu neblogai kokia saldi sribiute, gal koki sios sriubos recepta zinai ir cia patalpinsi?

Vita rašė...

Labas! Gal ir tiktų, deja, nuo vaikystės nesu didelė mėgėja saldžiųjų sriubų, bet gal dabar tai tik teorinis palikimas, tačiau nežinau, kada išdrįsiu kokią tokią pasigaminti :)

Anonimiškas rašė...

Lauksim sriubytes.

Asta rašė...

Užkrečiantis receptukas :) Šaindien bus kepinių diena! Tikiuosi išeis ne blogiau ne tau (paprastai jei laikausi tavo recepto ir nefantazuoju, visada išeina labai skanu ;) )