2010 m. sausio 28 d.

Žagarėlių tortas


Vaikystėje tai buvo pats skaniausas, mėgiamiausias, labiausiai laukiamas desertas - tortas šeimos baliuose. Net ir dabar išlieka ypatingu tarp visų, kuriuos teko ragauti ar gaminti. Ilgai svarsčiau ar publikuoti šį mažai žinomą, bet mūsų šeimoje ir gyminėje labai mėgstamą tortą. Galiausiai atsiklausiau sesers, kuri ir atnešė jo receptą į namus.

Planuojant kepti šį tortą, pravartu žinoti, kad tai dviejų dienų darbelis, o labai norint ir vienos. Pirmą dieną išminkoma tešla, per naktį laikoma šaldytuve, kitą dieną supilama. Jei labai skubama, ryte galima išminkyti, vakare kepti ir supilti. Taip pat labai reikalingas daiktas - kiaurasamtis, be jo būtų riesta.


Orignalus receptas.

Žagarėliams:
6 kiaušiniai
6 šaukštai vandens
keli šaukštai degtinės / spirito
miltai, tiek, kad tešla nebeliptų

Karamelei:
400g cukraus
200g sviesto
200g medaus

Na, o aš imu kiekius su perspektyva*:

8 kiaušinius
8 paprastus neperdičkius šaukštus vandens (jei matavimo, tai 16a.š. arba 80ml)
8 šaukštus degtinės / spirito (tiek pat kiek vandens)
1/2 a.š. druskytės (nebūtina)
miltų tiek, kad tešla nebeliptų minkant, gaunasi beveik 6 puodeliai miltų
1L aliejaus


Karamelei:
2 puodelius cukraus
200g sviesto
4-5 didelius šaukštus medaus (tikro!)

Karamelė gaunasi panašiai iriso kietumo. Įdėsite daugiau cukraus, bus kietesnė, mažiau - minkštesnė. Tačiau, jei karamelė bus per minkšta, tortas neišlaikys formos.


Pradedam!

Kiaušiniai lengvai išplakami, įmaišomas vanduo, alkoholis, druska, miltai.



Reikia labai gerai išminkyti tešlą, užtrunku kone pusvalandį.

Prapjovus matyti maži burbuliukai.

Suviniojus į plėvelę kuo sandariau, tešlą palieku bręsti šaldytuve per naktį.


Įkaitinamas aliejus keptuvėje. Jo pripilu daug, kad žagarėliai plaukiotų, daugiau nei pusę litro, vėliau papildau. Atsipjovus trečdalį / ketvirtadalį tešlos, plonai iškočiojama. Žagarėliai - riešutėliai maždaug iki 1kv.cm dydžio.
Geriausia šiame etape dirbti dviese. Vienas pjausto, kitas kepa.
Kelias saujas riešutėlių sumetus į įkaitintą aliejų, kepama ant vidutinės ugnies, nuolat maišant iki kol gražiai paruduoja.

Iš šio kiekio gaunu du tortus (didelį ir mažą), o taip pat žagarėlių pusryčiams arba papildomai dubenėlį riešutėlių skanavimui. Jei aplink sukasi vaikai ar kiti smaližiai, kiekis su perspektyva* labai praverčia ;-)



Iškepus riešutėlius imamės karamelės. Ant vidutinės ugnies lydomas, kiek padeginamas cukrus.


Pilnai išlydžius cukrų iki vientisos masės, dalimis įmaišomas sviestas. Jei įmesite visą sviestą iškarto, gali nutikti taip, kad karamelė perdaug atvės, gausite karamėles gabalus, kuriuos bus po to sunku vėl išlydyti. Įmaišomas medus.

Karamelė su riešutėliais sumaišoma dalimis. Darau taip: šalia pasidedu lėkštę su tortinės forma. Keptuvė su karamele laikau ant silpnos ugnies. Įsiberiu kelias saujas riešutėlių, užpildama karamėlę kuo tolygiau sumaišau. Sulyginu paviršių, vėl užpilu riešutėlių, kuriuos vėl sumaišau su karamele. Negailėkite karamelės, jos tikrai užteks.

Naudoju lėkštę, o ne tortinės pagrindą todėl, kad jis prilimpa taip, jog vėliau jo negalima perdėti kur kitur. Būtų gaila subraižyti tefloninį tortinės pagrindą bepjaustant tortą.
Supylus tortą paliekamas sustingti bent pusdieniui. Jei norite ragauti greičiau, galima padėti ten kur vėsu. O šiaip tortą paprastai laikome kambario temperatūroje. Taip jis gali drąsiai išstovėti iki savaitės, jei jo aišku lieka :-)

Skanaus!!!!

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

o galima alholonio nepilti?

Vita rašė...

Galima :-)

Anonimiškas rašė...

Aciu uz recepta. Gaminau du sio torto variantus: pirma taip, kaip siule Vita, pilant karamele ant riesutuku. Antraji dariau kitaip: riesutukus supyliau i karamele - gavosi daug geresnis variantas - karamele pasiskirste labai tolygiai ir beje buvo daug skaniau.

Vita rašė...

O kaip su pačia karamele? Ar gaminai tokį patį kiekį ar daugiau? Ar jos neskiedei vandeniu?

Anonimiškas rašė...

Man ta karamelė visai nesusimaišė su sviestu. Sviestas sau, o karamelė sau