2009 m. sausio 2 d.

Murgh Makhani


Noriu pasidalinti vienu iš mėgstamiausių indiškų patiekalų receptu, Murgh Makhani, lietuviškai - vištiena su sviestu.

Padažui reikia:
~1-2 v.š. aliejaus (pgl. receptą t.b. žemės riešutų, bet neblogai tinka ir paprastasar net alyvuogių)
1 nedidelio svogūno
~40g sviesto
šiek tiek (~2 a.š.) citrinos sulčių
~3 v.š. imbiero ir česnako tyrės
1 a.š. garam masala
1 a.š. maltų čili pipirų
1 a.š. malto kumino
1 a.š. maltos kalendros
1 lauro lapo
1/4 puodelio natūralaus jogurto
1 puodelio grietinėlės (galima riebesnės, galima liesesnės)
1 puodelio pomidorų tyrės (iš 4 didelių pomidorų)
~3 v.š. pomidorų pastos
žiūpsis ar bagal skonį maltų kajeno pipirų
žiūpsnis druskos
žiūpsnis maltų juodųjų pipirų

Vištienai
1-2 v.š. aliejaus (tai pat t.b. žemės riešutų)
½ kg vištienos file
1 a.š. garam masala
1 a.š. maltų kajeno pipirų



Pasirinktinai:
1 a.š. krakmolo
¼ puodelio vandens


arba ~4 v.š. maltų anakardžio riešutų


Kadangi mūsų parduovėse nelabai galima rasti pomidorų piure, o pomidorų padažai gausiai pagardinti įvairiais prieskoniais ir jį naudoti netinka, aš piure lengvai pasigaminu pati. Nuluptus pomidorus suverdu ir sutrinu į tyrę. Dar šiek tiek (15-20 min.) kaitindama nugarinu, kad tyrė būtų tirštesnė. Įmaišau pomodorų pastą ir nededu jokių prieskonių ar priedų, jų gausybei ateis dar eilė.




Lyginant su kitais šio patiekalo receptais panašiai pomidorų piure ir daro. Taip pat galime turėti omeny, kad šis receptas kiek modifikuotas vakariečiams. O jei jau prakalbom apie autentiškumą, turėčiau paminėti, kad vietoj sviesto turėtų būti naudojamas ‚ghee‘ sviestas, o vietoj krakmolo turėtume naudoti maltus anakardžio riešutus.


Iš 3-4 didelių česnako skiltelių ir panašaus kiekio imbiero su smulkintuvu pasigaminu ~3 šaukštus pastos. Neturint smulkintuvo česnaką ir imbierą galima susmulkinti tiesiog peiliu.



Susmulkinu svogūną ir supjaustau vištienos file į kasnio dydžio gabalėlius.



Taip pat pasiruošiu ryžius virimui, kad vėliau tereiktų įjungti ugnį.



Pasiruošiu visus prieskonius, kad būtų lengvai ir greitai prieinami, nes dabar veiksmas vyks pakankamai intesyviai. Dėl to ir foto reportažo nėra...


Startuojam! Įkaitinu aliejų ir sumažinus ugnį pakepinu svogūnus iki kol jie gražiai pagelsta. Padidinu ugnį, įmaišau sviestą, imbiero ir šesnako pastą, įspaudžiu šiek tiek citrinos sulšių. Nuolat viską maišydama įberiu garam masalą, čili pipirus, kuminą, kalendrą ir įmetu lauro lapą. Maišydama dar viską pakepinu apie minutę ir supilu pomidorų tyrę. Padažą kaitinu nuolat maišydama apie porą minučių.




Užkaičiu ryžius.



Tęsiam toliau: į padažą įmaišau grietinėlę, jogurtą ir apie 10 minučių palieku padažą ant silpnos ugnies. Galiausiai įmaišau šiek tiek druskos, kajeno ir juodųjų pipirų.


Gauname aštrų padažą, tad kas nemėgsta labai aštriai gerokai sumažinkite čili ir kajeno pipirų, o taip pat juodųjų.
Skoniui didžiausią įtaką daro kuminai (ne kmynai), kalendra, imbieras ir česnakas.


Padažas paruoštas, tad imamės viščiuko. Įkaitinu aliejų, sumetu gabalėlius ir pakepinu ant vidutinio stiprumo ugnies apie 10 min. Suberiu garam masalą, kajeną, kepinu toliau gerai paskirstydama prieskonius ant visų vištienos gabaliukų. Išgaravus išsiskyrusiam skysčiui, įmaišau keletą šaukštų padažo. Kepinu dar keletą minučių, kol mesytė iškepa.



Sumaišau vištieną su padažu.



Jei norisi, kad padažas būtų dar tirštesnis nei yra, galima įmaišyti krakmolo ir vandens mišinuką arba anakardžio riešutus ir viską dar pavirinti apie 5 minutes ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštėja.



Skanaus!!!













P.S.


1 puodelis - 240 ml


1 v.š. - 15 ml


1 a.š. - 5 ml






P.P.S. Truputis apie ryžius. Kad gauti birius ryžius, svarbiausia jų nemaišyti verdant. Jei mažai vandens - galima verdant užpilti dar, jei per daug - galima atidengus dangtį nugarinti, bet svarbiausia - nemaišyti.

Komentarų nėra: