2009 m. balandžio 2 d.

Labai Šokoladinis

Labai.. labai.... šokoladinis tortas :-) Gal čia daugiau kekstas, bet tinka ir tortams... :-)

Senai svajojau išmokti kepti tokį šokoladu turtingą, drėgną tortą ar keksiukus. Ir man pavyko!!! Tad mielai pasidalinsiu receptu:

Reikės:

2 puodelių karšto (verdančio) vandens
1 puodelio grynos kakavos miltelių
2 3/4 puodelių miltų (405D, karališkus naudoju)
2 a.š. sodos
1/2 a.š. druskos
~225g suminkštinto sviesto
2.5 - 3 puodelių cukraus pudros (galima ir daugiau, bet ir taip saldu)
4 kiaušinių
1-2 a.š. vanilės ekstrakto

~250ml ganašo http://vitossandeliukas.blogspot.com/2009/02/sokoladinis-ganasas.html

Litro / dviejų dydžio inde išmaišau kakavą su karštu vandeniu, kad neliktų gumulelių ir palieku atvėsti. Geriausia po truputį pilti vandenį ir intensyviai maišyti, kuo masė tirštesnė tuo lengviau išsimaišo sausi produktai (kalbu kaip chemikė). Sodą ir druską sumaišau su miltais. Atkreipkite dėmesį, kad soda nebūtų sušokusi į gumulėlius pieš sumaišant su miltais, kitaip ji tokia ir liks kekse.

Kiek suplaku vienus kiaušinius. Supjaustau į mažesnius gabalėlius sviestą ir išsuku su cukraus pudra dideliame inde. Anksčiau tai darydavau su smulkintuvu, bet gerai ir su mediniu šaukštu, kai elektros prietaisai perdega :-S Tuomet dalimis įmaišau kiaušinių plakinį. Tik kai pilnai įšsuku vieną dalį, pilu dar.

Taip pat įmaišau vanilės ekstrakto ir dar gerokai išsuku masę. Jos tarsi padaugeja ir tampa puri.


Tuomet pilu dalimis kakavą ir miltus, vieną po kito, kol įmaišau viską.

Kakava, miltus, kakava, miltus ir t.t. :-)




Masė gaunasi gal kiek ir skystoka, bet ji ir turi būti tokia.



Tortui reikia kepti atskirus biskvitus (du/tris), nes kepinys gaunamas labai minkštas, šlapias ir trapus, nelabai pavyktų perpjauti biskvitą.

Tad padalindama masę į dvi apyligias dalis supilu į 24-25 cm skersmens keptuvę ir pašaunu į įkaitintą orkaitę - 170C lygiai 30 minučių. Iš keptuvės geriausia išimti atvėsusį keksą ir labai atsargiai.

Jei naudojate paprastą keptuvę, ne silikoninę, reiktų ištepti riebalais.


Biskvitus sutepiau labai nedideliu kiekiu ganašu, taip pat juo ir apliejau, papuošiau vyšnaitėmis, kurios galėtų būti išmirkytos rome.

Na, o čia velykinis, su varškės sluoksniu:

Varškės kremui naudojau:

600g varškės
100g suminkštinto sviesto
puodelį cukraus pudros (galima ir daugiau, bet norėjosi gaivumo šalia šokoladinių biskvitų)
2 trynius
3 v.š. želatinos (pusę tiek, kiek buvo parašyta ant pakelio litrui vandens)
3-4 v.š. karšto vandens želatinai tirpinti
80ml grietinėlės (pasirinktinai)

Varškę išplakiau su mikseriu. Ištrynus sviestą su cukraus pudra, įmaišiau kiaušinių trynius. Sviesto masę sumaišiau su varške. Grietinėlę sumaišiau su želatinos tirpalu ir įmaišiau į varškę. Varškė pradėjo gan greitai stingti, tad sutepti tortui nebereikėjo nei torto formos. Palikau dar nepuoštą tortą šaltai per naktį, bet sočiai pakaktų ir keletos valandų.

Apipyliau ganašu ir papuošiau šokoladu dengtais migdolais ir cukriniais pabarstukais :-)

Niam niam!!!

7 komentarai:

Gintarė rašė...

ne nu is tiesu tortu meistre...saunuole...labai grazu :)

Vita rašė...

:-)dekui, bet isties tik pradedanti tortus kepti :-)

Gintarė rašė...

na taip neatrodo...matyt esi pedantiskas zmogus :)

Vi... rašė...

Gal galėtumėte paaiškinti kaip suprasti 2 3/4 puodeliai miltų?
ačiū :)

Vita rašė...

Labas :) tai reiškia du puodelius miltų ir dar trys ketvirtadaliai puodelio. Matavimo puodelių komplektėlyje iškarto būna puodelių įvairaus tūrio: standartinis ir 1/2, 1/3, 1/4 standartinio. Suprantu nevisi turi specialius puodelius, taigi mano naudojamo standartinio matavimo puodelio tūris yra 240ml. Tad 2 3/4 puodelio būtų 660ml.

Vi... rašė...

Ot tai ačiū, kad paaiškinot, nes manomas įsivaizdavimas visiškai neatitiko tikrovės :D jau pirmas blynas iškepęs - liuks, super pavyko! Kepa antrasis :) o ir tešla labai skani :D

Vita rašė...

Džiaugiuosi, kad laiku suspėjau atsakyti :-) Įdomu, kokį pertepimą darysite? Kai užsimanysiu šokoladinio torto, galvoju pamėginsiu daryti panašiai į juodąjį mišką, kuomet sulaistomi biskvitai alkoholiu, o pertepama grietinėle ir vyšniomis :-)