Nors ir esu mėgėja visokių gurmaniškų dalykėlių, bet lygiai taip pat mėgstu paprastus kaimiškus lietuviškus nuo seno žinomus valgius, kaip kad raugintus agurkėlius.
Reikės:
agurkų - tiek kiek telpa į pasirinktą indą
vandens
druskos - 30ml 1-am litrui vandens
česnako skiltelių
vyšnių lapų
juodųjų serbentų lapų
krapų
krieno šaknies jei turit
krieno lapų
Į dvilitrį stiklainį pridedu apie 10 vyšnių lapų, tiek pat serbentų lapų, vieną jau žydintį krapą (ar panašų kiekį jaunesnių), 2-3 skilteles česnako, ~5cm krieno šaknies. Sukemšu kiek telpa agurkų, užpilu pasūdytu šaltu vandeniu, prireikia kiek daugiau nei 1L vandens. Kad agurkai nesiliestų su oru, uždedu krieno lapų. Stiklainį paliekų kambario temperatūroje. Kita dieną jau būna švelniai parūgę. Kai noriu sulėtinti rūgimą stiklainį įdedu į šaldytuvą. Raugą panaudoju dukart arba atsiradus laisvos vietos vėl pridedu agurkėlių, tik reikia įmaišyti papildomai druskos šaukštelį ar du - pagal skonį.
Jei noriu raugintų agurkėlių greičiau, agurkus užpilu karštu pasūdytu vandeniu, taip pat apipjaustau agurkų viršunėles.
Skanaus!
P.S. O dabar einu gaminti duonos giros!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą