Pagaliau išmokau iškepti tokio pat skonio naminį baltą pyragą kaip mamos :-) Valio!
300ml pieno
3 1/2 puodelio miltų (dar nepersijotų) (840ml)
2 kiaušiniai
6 v.š.cukraus (90ml), kas mėgsta sadžiau šauktu/dviem daugiau
1/2 a.š. druskos (2.5ml)
1 1/2 a.š. sausų mielių (džiaugiuosi prisijaukinusi sausąsias) arba 10g šviežių
~ 40g sviesto arba 2 v.š. aliejaus
duonkepės
Į kepimo indą supilu pieną, išplaktus kiaušinius (šaukštą du palikdama pyragui patepti), cukrų, druską, sumetu kubeliais supjaustytą sviestą (arba aliejų), persijotus miltus ir galiausiai mieles. Jei naudoju šivežias, jas pirma ištirpinu šiltame piene (bet ne karštame, kitaip mielės žūsta). Įjungiu basic (3val.) programą.
Priklausomai nuo kiaušinių dydžio, miltų purumo tešla išeina kartais tirštesnė, kartais skystesnė, bet jei tiksliai sekamas receptas, nebūna tešla perkieta ar perskysta, kad reiktų taisyti situaciją. Tenka tuomet, kai užsimanau įpilti kokio romo ar pan. ir prie viso to naudoju ne sviestą, o aliejų.
Tešla maksimaliai tiršta:
Maksimaliai skysta:
Geriausia, kai būna kažkas per viduriuką.
Galima maišyklei padėti - mentele nuvalyti sieneles, kad nebūtų miltų/tešlos prilipusios prie sienelių.
Jei nepamirštu, likus keliolikai minučių iki kepimo pabaigos, patepu kiaušinio su truputėlis pieno plakiniu.
Namai pakvimpa nuostabiai...!
Baigus kepti išimu iš kepyklės tuoj pat, bet dar neskubu išimti iš formos, tačiau nelaikau ilgiau nei 10 minučių. Pyragui leidžiu ataušti, nors ir kaip skanu būtų karštas, dėl to nevisada iškenčiu. Jei nepakankamai ataušta, negražiai pjaustosi, susigumuliuoja.
Pamėgau šį pyragą išsikepti pusryčiams, šiam maloniam reikalui sudėdu visus ingredientus iš vakaro ir atitinkamai užprogramuoju duonkepę. Tam tikslui naudoju tik sausas mieles.
Žinoma, tokį pat pyragą galima pasigaminti ir tradiciniu "rankiniu" būdu. Recepto ingredientai nuo to nesikeičia.
Šaltinis: mama :-)
14 komentarų:
mano mociute kepdavo panasu pyraga..ot gardumelis buvo, suzadinai prisiminimus:)
Tai jau tikrai primenantis mamas ir močiutes :-)
Pakolkas vertinant skonį, paprastumą, pigumą ir nuostabius kvapus namuose, tai mano numeris vienas gardėsis ir dėl to dažniausiai kepamas :-)
Kiek miltu reikia gramais?
Aš pati nesveriu, bet jei man reikia atvirkštinio varianto, tai skaičiuoju, kad 125g miltų yra vienas puodelis,
Bet kokiu atveju žiūrėkite į tešlos konsistenciją.
tešla iškilo ir pyragas prilipo prie stiklo... ką darau ne taip???
Taip nutinka, kai perdaug mielių pridedu. Dar gali būti kildinimo laikas per ilgas (ilgesnis nei mano kepyklėj, iš 3val. 50 min kepa, likusį laiką minko, kildina) tokiu atveju mažinčiau mielių. Mano mamai, kuri precižiškai nesiterlioja, taip dažnai nutinka :-) Kai kyla ar kepant matai, kad jau lipa per viršų, gali su piršais stuktelėjus į tešlą kiek "apraminti" pyragą, aišku, gražaus lygaus viršaus nebebus, bet vis geriau, nei grandyti nuo stiklo.
Gardumelis. Labai skanu! Aciu, uz recepta.Dabar sitas receptas bus N1 mano receptu knygoje ir virtuveje.
:-) Skanaus!
Labas rytas,
vakara ir aš kepiau šį pyragą, bet man jis neišėjo - neiškilo..... čia jūs parašėte, kaip viską kepate ir darote duonkepėje, o aš vakra kepiau orkaitėje....man tos sausos mielės - kažkaip tai nekildino tešlos - gavosi šlapias vidus. gal yra kokia nors paslaptis? :)
Sveiki, jei rankomis maišau tešlą mieles tirpinu šiltame piene. Jei mielės tirpinamos (ar tai būtų sausos ar šviežios) perkarštame piene - mielės paprasčiausiai žūva. Bet net jei jos netirpinamos, o tiesiog gerai išmaišomos tešloje, netūrėtų būti priežastis nekilti. Tačiau jei tešla nekildinama prieš pyragą pašaunant į orkaitę ir dar karštą orkaitę - mielėms nebūna kada "atlikti savo darbo" ir jos taip pat žūna. Paparastai mielinę pašaunu į dar šaltą orkaitę, prieš tai ,žinoma, pakildinus. Galima ir į karštą, bet prieš tai būtina pakildinti. Trečia ką sugalvoju šiuo momentu, tai glėjo būti pasenusios mielės - jei sausų mielių pakelis prieš tai buvo atidarytas jau kurį laiką, geriau imti naują. Nors šviežios gali kameroje išbūti labai ilgai. Jei nei viena nei kita netinka, papasakokite kaip darėte.
Sveiki,
O man nesigavo:( Sukrito per viduri... kas ne taip? Ko gero miltai kalti? Kokius Jus naudojate miltus?
labai aciu uz si receptuka , pamegom si pyraga tai kepam pora kartu per savaite , kartais dar i ji idedu razinu ,
Super pyragas
Rašyti komentarą