2016 m. liepos 7 d.

Troškinys

























Keturioms nemažoms porcijoms reikės:
1 kg mėsos supjaustytos ~5cm gabaliukais ar didesniais (jautienos, avienos)
2 vidutinio dydžio svogūnų
1 nemažos morkos
~50g rukytos mėsytės su lašinuku (kumpio, dešrytės, šoninės)
Keli šaukštai sviesto
0.5L pomidorų tyrės arba pomidorai (supjaustyti) savose sultyse arba 4 dideli smulkinti švieži pomidorai
1 skardinės pupelių ar avinžirnių, ar saujos paprastų džiovintų žirnių
Pusė litro / 1 kubelio + 0.5 vandens jautienos sultinio
1-2 bulvės vienai porcijai
Juodųjų ir kvapniųjų maltų pipirų
Česnako skiltelės
Druskos
Šviežių ar džiovintų čiobrelių, raudonėlių, mairūno
Špižinio arba keramikinio puodo

Nebūtina, bet pagardina:
~ 50ml brendžio ar konjako
~200ml raudonojo vyno

Supjaustykite mėsą, nusausinkite popieriniu rankšluoščiu.
Supjaustykite smulkiais gabaliukais rukytą mėsą. Smulkiai supjaustykitę  svogūnus, morkas griežinėliais.
Įkaitinus puodą sumeskite rukytą mėsytę, pakepinkite. Sumažinkite ugnį. Išsiskyrus riebalams sumeskite smulkintus svogūnus, po kelių minučių ir morkas. Įdėkite šauktą sviesto. Švelniai apkepinkite, kol svogūnai bus skaidrūs ir geltoni, o morkos kiek suminkštėjusios. Jei norite: padidinkite ugnį, po minutės užpilkite šlakelį konjako ar brendžio.
Viską išgriebkite iš puodo. Įmeskite sviesto šauktą, vėliau prireikus dar įmesite. Į įkaitusį puodą įmeskite keletą gabaliukų mėsos. Svarbu, kad mėsos gabalai nesiglaustų vienas prie kito, tam kad jie apskrustų. Jei mėsos bus per daug, gabalai liesis vienas prie kito, pradės skirtis sultys ir mėsa ims troškintis, o ne kepti. Puodas turi būti tikrai įkaitęs, kad viskas čirškėtų.
Jei naudojate puodą, kurį galite kaitinti orkaitėje orkaitėje, pats laikas ją įjungti, 180C. Jei ne, virkite ant kaitlentės, dažnai pamaišydami.
Apskrudinus mėsą, paskutinių gabaliukų neišimkite, sudėkite atgal visą pakepintą mėsytę ir taip pat svogūnus su morkomis. Išmaišykite. Supilkite pomidorų tyrę, sultinį, pupeles/avinžirnius/žirnius. Jei norite, šliukštelkite vyno. Sumeskite prieskonines žoleles, česnako skiltelę, pabarstykite pipirų. Paskanaukite ir atitinkamai įberkite druskos.
Užvirus troškinukui, uždenkite ir pašaukite į orkaitę. Troškinti rekomenduoju nemažiau kaip dvi valandas, kad mėsytė pataptų minkštutėlė. Likus pusvalandžiui iki pabaigos, į troškinį įmetu bulves. Jei per tiršta, šiek tiek papildau vandeniu. Pamakaluoju, paskanauju ir su nekantrumu visi laukia troškinio ant stalo. Nors troškinys skanesnis antrą dieną.

V.









1 komentaras:

Indrė rašė...

Koks šaunus puodas!