2018 m. sausio 29 d.

Antienos sriuba

Ką daryti su keptos anties ar žąsies likučiais? - Išvirti sriubą.



Paprastai šią sriubą verdu iš poros anties kulšelių, bet pasitaikius progai, puikiai tinka ir anties ar žąsies likučiai. Jei iš likučių likę beveik tik kaulai, tai papildau šlaunele. Nuotraukose matyti, kaip panaudoju kalėdinės žąsies karkasą, su nemažai užsilikusios mėsos, tad nereikėjo papildomai pridėti antienos. Šiai sriubai reikia virti tikrą antienos (ar žąsienos) sultinį. Vištienos sultinio kubeliai netiks, jei norite būtent antienos sriubos.

Iš šių kiekių išeina 5 porcijos. Jei tiek nereikia, sultinį galima užmarinuoti ir kitam kartui turėti greitukišką sriubytę ar tiesiog mėsingą sultinį.

Sultiniui reikės:
- 2 anties šlaunelių / keptos anties ar žąsies likučių
- 2 nedidelių svogūnų
- 2 neperdidelių morkų
- 2-3 lauro lapų
- kvapniųjų ir juodųjų pirpirų
- druskos
- 3-4 L vandens, jo kiekis priklausos kokio tirštumo sriubos norite. Ilgai verdant sultinį, nemažai jo išgaruoja, tad verdant papildau.


Kitos sriubos dalys:
- keleta džiovintų šitake grybų (vienai porcijai 1-2 grybai)
- šviežias agurkas (vienai porcijai reiks ~6 cm ilgio)
- pekino kopustas (vienai porcijai vienas lapas)
- ryžių makaronai (vienai porcijai sauja)



Kad sultinys būtų skanesnis, sodresnis, rekomenduoju žalią antieną paskrudinti ant keptuvės.
Paskrudintą/keptą antieną sudėti į puodą su šaltu vandeniu. Nepražiopsokite nugraibyti susidariusias putas prieš užverdant, sultinys bus skaidresnis.

Užvirus vandeniui įmetu nuluptus nepjaustytus svogūnus, nuskustą ir nesmulkintas morkas, lauro lapus, keletą juodųjų ir kvapniųjų pipirų, druską pagal skonį. Rekomenduoju sultinį virti kelias valandas (3-4 val.). Kuo ilgiau virsite, tuo labiau vanduo sugers antienos skonį,  o pati antis bus minkštutėlė.

Kol verda sultinys, užmerkiu šaltam vandeny šitake ar kitus grybus. Jei neturiu šitake grybų, naudoju džiovintus baravykus arba tiesiog nededu grybų. Nuo baravykų sultinys įgauna nemenką baravykišką skonį.

Išvirus sultiniui išgraibstau  antieną ir atskiriu mėsą nuo kaulų. Patį sultinį perkošiu per sietelį. Atskirtą  ir kiek pasmulkitną mėsą sumetu atgal į jau perkoštą sultinį. Sumetu išmirkytus ir griežinėliais supjaustytus šitake grybus. Viską paverdu pusvalandį, kad grybai suminkštėtų. Jei žinau, kad tiek sriubos nereikės, tokio paruošto sultinio perteklių užmarinuoju stiklainiuose.



Kol sultinys toliau verda susmulkinu agurką, pekino kopustą ir porcijomis sudedu į lėkštes.

Prieš pat patiekiant kitame puode išverdu ryžių makaronus, jei makaronai yra labai plonyčiai, tai trunka tik kelias minutes. Galima juos išvirti ir pačiam sultiny, bet pastebėjau, kad jie gerokai sugeria pačio sultinio, sriuba pernelyg sutirštėja. Verdant atskirai lengviau reguliuoti makaronų kiekį porcijuojant. Taip pat, jei lieka nepanaudoto sultinio, geriau jį marinuoti be makaronų.



Ką gi, makaronus, daržoves sudedu porcijomis į lėkštes ir užpilu sultiniu su mėsa. Skanaus!



Komentarų nėra: