2018 m. kovo 7 d.

Šaltienos konservai

Labai mažą šaltienos kiekį, kurioje būtų įvairių rūšių mėsos, tikriausiai nėra labai lengva padaryti, bet kur gi dėti visą tos gautos šaltienos kiekį? - Aš marinuoju.



Kiekiai kuriuos naudoju puikiai telpa į 6 litrų talpos puodą. Išeina maždaug 2-2.5 litrai šaltienos.

- 1 vištienos ketvirtis
- 1 kalakuto kaklas
- 1 kiaulės karka, tik šį kartą pabandžiau priekinės karkos viršutinę dalį vietoj pačios karkos, visai patiko idėja, dėl daugiau mėsos, bet mažiau riebalų
- 500-600g kalakutų skrandukų
- ~600g vištienos pėdučių
- 2 svogūnai
- 2 morkos
- keli lauro lapai
- keli valgomi šaukštai (matavimo) druskos
- maža saujelė juodųjų ir kvapniųjų pipirų


Mama išmokė, kad šaltiena daug skanesnė, kai joje yra kelių rūšių mėsos, todėl ir naudoju tokias dalis.
Anksčiau naudodavome vištienos kakliukus ir skrandukus, bet naudojant kalakuto kaklą daug lengviau atskirti mėsą nuo kaulų, o skrandukai turi daugiau mėsos ir ne tiek daug jungiamojo audinio.
Želatinai naudoju pėdutes, o ne kiaulės kojas. Iš kojų daugiau riebalų nei naudos. Vienos kojos tokiam kiekiui neužtenka, kad šaltiena gerai sustingtų. O šį kartą kai naudojau net ne karką, o kumpio gabalą, išvis riebalų labai mažai susidarė.




Mėsą sudedu į puodą ir užpilu sklidinai vandeniu. Prieš užverdant nugraibau putas, reikia nepražiopsoti, nes kai jau užverda, nebelabai iš to graibymo kaži kas pavyksta.

Tuomet sudedu daržoves ir prieskonius. Druską dedu vėliau ir ragauju. Geriausia ragauti atvėsintą sultinį ar kokį mėsos sužvejotą gabaliuką. Ilgai atrodys, kad druskos negana.

Verdu kokias 3-4 val., kartais reikia papildyti vendens. Kuo ilgiau verda, tuo mėsyte yra minkštesnė ir lengviau nukaulinama, o ir visi skoniai geriau pereina į sultinį.

Išvirus,  naudodama sietelį atskiriu mėsą nuo sultinio. Mėsą nukaulinu, susmulkinu ir sudedu atgal į puodą su sultiniu, išskyrus pėdutes, bet čia skonio reikalas. Dar kartą užvirinu ir supilstau į stiklainius. Tokia šaltiena be problemų šaldytuve gali stovėti ilgai, kaip kad visi kiti mėsos konservai, tik klausimas ar ilgai išstovės nesuvalgyta.

Skanaus!


2 komentarai:

Simona rašė...

Nuostabus receptas, išbandytas. Ačiū:)

Vita rašė...

Džiaugiuosi! :)