2008 m. rugpjūtis 31 d.

Grybukai



Jums reikės (gauti ~50 grybukų):
250g margarino
~3 šaukštų su kaupu medaus (ne matavimo, bet imu su paprastu šaukštu)
1/2 (120ml) puodelio cukraus
3 trynių
100g (~100ml) grietinės
1 a.š. (5ml) sodos
~ 1 a.š. malto cinamono
~ 1 a.š. maltų gvazdikėlių
žiūpsnis maltų kvapniųjų pipirų
~20 šaukštų su kaupu miltų (tokių kaip matosi nuotraukoje kiek žemiau)

Baltam glajui (~100-tui grybukų):
2 kiaušinių baltymų
kiek daugiau nei 1 1/2 puodelio cukraus pudros (~200g)
1 a.š. citrinos rūgšties ar pagal skonį
Glajaus džiovinimui: daug granuliuoto cukraus

Margariną, medų ir cukrų maišant kaitiname ant labai silpnos ugnies.
Nežinau ar tai sutapimas ar margarinas, visada perku Rama arba Delma šiam reikalui, bet sykį naudojau Eve, specialų kepiniams, likau labai nepatenkinta, nes labai daug riebalų išbėgo kepant grybukus, visa viryklė skendėjo margarine.... nekyla noras daugiau jo naudoti, bent jau grybukams, nes su Rama ar Delma to niekada nebuvo.
Užtenka, kad masė būtų kone karšta. Taip maišykite kol cukrus ištirps. Tuomet nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite, tačiau nebūtina iki kambario temperatūros.

Suplakite grietinę su soda ir įmaišykite į margarino masę. Suberkite cinamoną, gvazdikėlius, pipirus. Taip pat įmaišykite trynius.

Po kelis šaukštus imaišykite miltus.


Tešla turi būti tokia, kad galėtumėte formuoti rutuliukus. Neminkau rankomis, pakanka šaukšto. Nepadarykite tešlos labai kietos, nes pridėjus daugiau miltų, grybukai nebebus tokie minkšti, na bet skonis nenukentės.

Kol speciali keptuvė kaista, pasiruoškite tešlą. Vienam grybukui du gumulėliai.


Kepkite ant silpnos ugnies. Keptuvę apverskite kelis kartus, tam kad kuo tolygiau apkeptų grybukai. Tai užtrunka ne daugiau kaip 7 minutės. Nukelkite nuo ugnies ir atsargiai išimkite.

Su mediniu šaukštu (ne su mikseriu) išsuku baltymus su cukraus pudra (NE GRANULIUOTĄ cukrų!) ir rugštele. Cukraus pudrą įmaišau porcijomis. Išviso užtrunku iki 20 minučių. Glajus gan greitai džiūsta, netrupa. Jei plaksite su mikseriu, į baltymą pateks daug oro, tad glaistas nors ir gražiai sudžius, bet bus trapus.
Išteptus grybukus glajumi juos džiovinu taip: kepimo formoje išpilu granuliuotą cukrų, ji išlyginu iki tokio sluoksnio storio, kad įstačius grybuką susidarytų duobutė ir jis tvirtai laikytusi. Cukrui nieko nenutinka, jei vienas kitas trupinėlis ar aguona ir lieka, cukrų sunaudosite buitiškai ar kitiems kepiniams. Sykį mėginau naudoti kiaušinių dėklus, bet tai buvo pirmas ir paskutinis kartas - su cukraus "vonele" nėra nei ką lyginti.
Skanaus!!!

Šaltinis: teta, močiutė.

40 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Labukas,jei galit parasykit kokio mazdaug tirstumo turi buti,grybuko(kotuko)baltas glajus man jis nubega ir gerai nepasidengia.Labai aciu jolitavyge@gmail.com

Vita rašė...

Labute,
įdėjau nuotraukėlę, kaip atrodo labai tirštai išsuktas baltymas, matyti pačiame viršuje. Bet nebūtina iki tokio tirštumo, aš pati mėgstu, kai nuo šaukšto dar kiek varva baltymas, taip lengviau padengti kotukus. Jei plakant nesigauna pakankamai tirštas, kad nenubėgtų, gali būti kelios priežastys: galėjo patekti vandens (todėl netinka citrinos sultys, o tik rūgštelė), baltymas nebuvo tinkamai atskirtas nuo trynio, patalpa labai drėgna. Jei manote šios priežastys jums netinka, įberkite kiek daugiau cukraus pudros, turėtų viskas būti gerai! ;-)

Anonimiškas rašė...

Didelis aciu,bandysiu nes manau buvo like vandens inde kurem plakiau Aciu

jolita rašė...

Labutis,jau as gaminau gybukus tika nuo keptuves,gavosi labai gerai!!!ir baltas glajus pavyko bet vietoj aguoniniu apaciu dejau spalvotus zirniukus mano berniuko gimtadienis tai taip grazu,tik to sokolado dar noreciau receptuko,ma nesigauna limpa prie ranuku ir nesustynkasta?aciu is karto jolitavyge@gmail.com

Vita rašė...

Labai džiaugiuosi!!! :-) Paskutinį kartą ir aš puošiau cukriniais šokoladiniais pabarstukais - aguonos buvo pagedę, tad teko suktis iš padėties :-) Deja, dar neatradau tokio šokoladinio glajaus, kuris neliptų, bet ir nesukietėtų kaip paprastas šokoladas, noriu tokio, kokį pamenu iš močiučių. Kai surasiu, būtinai pasidalinsiu!!! Dabar galiu tik patarti pasiskaitinėti Supermamose, ten daug kepejėlių dalinasi patirtimi ;-)

Anonimiškas rašė...

laba diena.va as ir bandau vis tuos grybukus-nesiseka su glaistu baltuoju-jei tirstokas(mazdaug toki koki jus parodete)tai neiseina tolygiai padengti,kad nebutu per didelis kiekis.tepiau teptuku-nesigauna graziai,o jei skystas tai nubega .idomu ka darau netaip...

Vita rašė...

Labai nenusiminčiau, kad neišeina glaistas "idealus" visomis prasmėmis, nes, manau, tikrai nedarote nieko blogai. Jei baltymuose nėra nei vandens nei trynio, tirštumas priklauso nuo sukimo trukmės. Jei pavyksta gauti labai tirštą, tai reiškia, kad iš esmės darėte viską gerai. Su patirtimi gausite aukso viduriuką, kai nebus nei per skystas, nei per tirštas. Man ir aukso viduriuką nevisada pavyksta pasiekti, bet geriau jau tirstesnis, ir storesnis sluoksnis, nei perskystas.
P.S. Ką tik iš atostogų, esu įkvėpta Prancūzijos virtuvės :-)

DOVILE rašė...

laba, gal zinote kur tokia keptuvia isigyti? :)

Vita rašė...

Teko girdėti, kad būna turguose :-)

simona rašė...

o ką aš darau negerai, jei toje vietoje, kai sumaišau miltus (priešpaskutinė Jūsų foto) man pradeda skirtis riebalai iš tešlos? bandžiau ir mažiau miltų, ir daugiau, bet vis vien jie skiriasi ir tikrai nesilaiko tokie gražūs kaip Jūsų kukuliukai, kuriuos dėti į keptuvę galima...

Vita rašė...

Hmm... gal margarinas nėra geras... Aš naudoju Rama, sykį mėginau Eve, skirtą kepiniams. Nepamenu ar tešla man nepatiko, bet kepant grybukus, riebalai liejosi kaip reikiant, ko su Rama niekados nebuvo.

Anonimiškas rašė...

sveiki,o kur rudojo glajaus receptas?

Vita rašė...

Sveiki,
kai turėsiu tokį šokoladinio glaisto receptą, kurį nebus gėda paviešinti, tada ir pasidalinsiu su visais.

Anonimiškas rašė...

O su sia tesla iseitu grybukus formuoti rankomis ir kepti skardoje?

Vita rašė...

Iš kone tokios pačios tešlos tik su daugiau miltų kepdavau meduolius (vėliau eksperimentavau ir vienaip ar kitaip modifikavau, bet principas tas pats). Jei man reiktų grybukų orkaitėje, mėginčiau nieko nekeisti, kad būtų minkštesni grybukai, nes tešlą, jei ne kočioti, tai rankomis bent formuoti tikrai galima.

Gina rašė...

Sveiki, šokoladiniam glajui naudoju "Karūnos" juodąjį šokoladą :), greit ir patogu :)(mikrobangų krosnelėj tirpinu, arba įdėjus dubenėlį į verdantį vandenį)
.

Gina rašė...

Mano grybukų receptas: 3kiaušiniai; 1st. cukraus; 200g grietinės; 1a.š. kepimo miltelių; 200g margarino; 1a.š.vanilės; miltų. Tešla turi gautis tiršta(panašį į blynų :)). Su šaukštu dedu į grybukų keptuvę. Skanaus :)

Inga rašė...

dedu butent citrinos sultis o ne rugstele ir viskas gerai gaunas

Anonimiškas rašė...

Sveikos,rudam glajui perku dirbtina sokolada is iki.Ji tirpinu su pienu ir mirkau grybuku kepures i ji.Labai greitai stingsta,o ir sustinges netrupa.Pabandykit,paprasta ir sskanu :)

Anonimiškas rašė...

man glajus gaunasi tasus,limpa prie dantu,ka darau ne taip?

Vita rašė...

Sveiki, gal cukraus per mažai (na bent jau man taip būna, kad tokiu atveju sunkiai džiūna) arba vandens yra.

di rašė...

Labai didelis dėkui už receptą. Viskas labai pavyko, iškepė skanutėliai, bet man kaip pirmą kartą juos gaminusiai iškilo gal net juokingi klausimai:
1. kaip tepti baltą glajų? Teptuku bandžiau- negražu..ar mirkyti jame ar kaip??
2. Kodel mano grybukai nesilaikė apversti? kepant formele visa užpildyta, kepurėlė pilnai išformuota, bet man jie nesilaiko pastatyti aukštyn koteliu, todel negalejau apibarstyti aguonomis..
3. tepiau šokoladu kepurėlę. Kad ir kokio tirštumo- jis vistiek nuteka..
Žodžiu- išvada- iškepti juos gan lengva, bet va dekoras- tai vargas vargas...

Vita rašė...

Labai džiugu :-) Tai gi dėl dekoravimo:
1. Pati kotelius mirkau į baltymą, bet jei išties norite, kad visas visas kotelis būtų baltas, lieka teptukas (peilis, mentelė ar kt.) ir nėra ten taip jau negražu, jei baltymas nėra itin tirštas, tepimo žymės kažkiek išsilygina.
2. Ar į cukrų statėte? Gal per mažai cukraus - per maža duobudė, kad grybukas tvirtai laikytųsi. Aguonomis galima padengti įbedant kotelį į dubenėlį su aguonomis, na o jei norite barstyti, patarčiau geriau tai daryti grybuką laikant rankoje - nesugadinsite cukraus su aguonomis.
3. Tai vat ir aš čia ieškau (nors baisu prisipažinti, labai jau senai kepiau grybukus) to aukso viduriuko.
Sėkmės! Gal su kitu kartu ne taip jau ir baisu bus ;-)

Anonimiškas rašė...

:) nestaciau i cukru..norejau paprastai ant leneteles sustatyti..:)Optimiste as...:) Viskas aisku, kodel man nepavyko,nezinojau sito triuko, neisiziurejau i nuotraukas...Dabar zinosiu- paprsata bet genialu. ACIU.

Vita rašė...

:-)
Atsiprašau! Kažkodėl maniau, kad recepte esu parašiusi, kur džiovinu, tikriausiai kažkur kitur apie tai rašiau.... tad taisau padėti!

Anonimiškas rašė...

Grybukų tešlai būtinai reikalingas medus.Kodėl receptuose aš jo nerandu?Iš tikrųjų daug skaniau.

Vita rašė...

Su Jumis tikrai sutinku, su medumi daug skaniau ir jis tikrai yra recepte ;-)

Anonimiškas rašė...

is kur reikia gauti tu sukraus ,,voneliu''

Vita rašė...

Pasiemate kepimo skardą ar kitą indą, pripilate granuliuoto cukraus tiek, kad negriūtų įstatytas grybukas.

Anonimiškas rašė...

super receptas, labai skanu, katik "sudzioviau" i skarda, laukiu nesulaukiu kada sustings. Dekui ;)

Anonimiškas rašė...

Nostalgija...Šiandien kaip tik ruošiuosi kepti. Tik į skardą pilu ne cukrų, o perlines kruopas. Labai gerai tada stovi grybukai.

Anonimiškas rašė...

Grybukų galvutės puikiai nusidažo ,,Kregždutės " saldainiais :D

ištirpinkite saldainius vandens garų vonelėj- ir mirkykit galvutes.,puikiausias kepurėles turėsite :D

Ramunė

Anonimiškas rašė...

o sviesta vietoj margarino galima naudoti?

Anonimiškas rašė...

tom kas nori tokio glajaus kaip "mociutes" darydavo taip pirma nepamirskit kad sokoladas buvo brangus reikalas. antra glaju darydavo toki pat kaip koteliam tik idedavo persijotos tikros kakavos!!!! :) pati taip visada darau

Anonimiškas rašė...

skonis labai geras.tokio kaip tik ir norėjau, tačiau su glajum visiška nesąmonė. niekaip nepavyko padaryti to reikiamo tirštumo. rudą glajų daria iš kakavos,cukraus pudros, vandens, citrinos sulčių. blizga ir man skanesnis už tą su baltymais

Vilija Kazakevičienė rašė...

Nebutina grybukus dziovinti aukstyn kojomis.Koteli aptepus glajumi bakstelnu i aguonas ir pastatau koteliu zemyn, dedu viena prie kito ir puikiausia stovi.

Rasa rašė...

Sveiki, perskaiciau visus komentarus ir galvoju, kodel man tik vienai gavosi taip, kad dauguma grybuku subyrejo isimant is keptuves? :(. Po to, kai pastovejo koki pusvalandi ramiai ir atveso, like sveiki grybukai sutvirtejo, bet tokiu liko nelabai daug... Ka dariau ne taip? Gal kas patars...

Anonimiškas rašė...

Laba diena,mėginau kepti grybukus, grybuku keptuvėje ant el. virykles. Grybukai neiskepe tapo guminiais, o atsale suakmenėjo, neimanoma valgyti. Gal galite parašyti kodėl taip atsitiko?

Vita rašė...

Sveiki, gal kažką darėte ne pagal receptą, gal pridėjote per daug miltų, gal naudojote nekokybiškus produktus. Įvairių gali būti priežaščių.

Vita rašė...

Atsakymas dėl subyrėjųsių grybukų: mėginkite dėti daugiau tešlos į formeles. Taip pat rekomenduočiau dėti kotelio ir kepurėles tešlos gabaliukus vienas ant kito ties kotelio ir kepurėlės susijungimu. Jei būna mažai tešlos ir/arba kotelis su kepurėle mažai liečiasi, grybukai subyra.