2008 m. rugpjūčio 31 d.

Grybukai




Jums reikės (gauti ~50 grybukų):
250g margarino
~3 šaukštų su kaupu medaus (ne matavimo, bet imu su paprastu šaukštu)
1/2 (120ml) puodelio cukraus
3 trynių
100g (~100ml) grietinės
1 a.š. (5ml) sodos
~ 1 a.š. malto cinamono
~ 1 a.š. maltų gvazdikėlių
žiūpsnis maltų kvapniųjų pipirų
~20 šaukštų su kaupu miltų (tokių kaip matosi nuotraukoje kiek žemiau)

Baltam glajui (~100-tui grybukų):
2 kiaušinių baltymų
kiek daugiau nei 1 1/2 puodelio cukraus pudros (~200g)
1 a.š. citrinos rūgšties ar pagal skonį
Glajaus džiovinimui: daug granuliuoto cukraus

Margariną, medų ir cukrų maišant kaitiname ant labai silpnos ugnies.
Nežinau ar tai sutapimas ar margarinas, visada perku Rama arba Delma šiam reikalui, bet sykį naudojau Eve, specialų kepiniams, likau labai nepatenkinta, nes labai daug riebalų išbėgo kepant grybukus, visa viryklė skendėjo margarine.... nekyla noras daugiau jo naudoti, bent jau grybukams, nes su Rama ar Delma to niekada nebuvo.
Užtenka, kad masė būtų kone karšta. Taip maišykite kol cukrus ištirps. Tuomet nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite, tačiau nebūtina iki kambario temperatūros.

Suplakite grietinę su soda ir įmaišykite į margarino masę. Suberkite cinamoną, gvazdikėlius, pipirus. Taip pat įmaišykite trynius.

Po kelis šaukštus imaišykite miltus.


Tešla turi būti tokia, kad galėtumėte formuoti rutuliukus. Neminkau rankomis, pakanka šaukšto. Nepadarykite tešlos labai kietos, nes pridėjus daugiau miltų, grybukai nebebus tokie minkšti, na bet skonis nenukentės. Geriau minkštesnė tešla, net neformuoti gumuliukų, o tiesiog pasiruoši su šaukšteliu porcijytes galvytei ir koteliui. Kai tešla per kieta, kotelis su galvute nesusilipdo, ir sunku nesulūžusį grybuką išimti iš keptuvės.

Patarimas: kiekvieną kartą gali gautis vis kitaip. Tad pirmą kepimą panaudokite išbandymui, vienam grybukui įdėti mažiau tešlos, kitam daugiau, pavarijuokit ir pamatysit, kiek reikia įdėti tešlos, kad gautųsi grybukai tokie kokių norite.

Kol speciali keptuvė kaista, pasiruoškite tešlą. Vienam grybukui du gumulėliai.


Kepkite ant silpnos ugnies. Keptuvę apverskite kelis kartus, tam kad kuo tolygiau apkeptų grybukai. Tai užtrunka ne daugiau kaip 7 minutės. Nukelkite nuo ugnies ir atsargiai išimkite.

Su mediniu šaukštu (ne su mikseriu) išsuku baltymus su cukraus pudra (NE GRANULIUOTĄ cukrų!) ir rugštele. Cukraus pudrą įmaišau porcijomis. Išviso užtrunku iki 20 minučių. Glajus gan greitai džiūsta, netrupa. Jei plaksite su mikseriu, į baltymą pateks daug oro, tad glaistas nors ir gražiai sudžius, bet bus trapus.
Išteptus grybukus glajumi juos džiovinu taip: kepimo formoje išpilu granuliuotą cukrų, ji išlyginu iki tokio sluoksnio storio, kad įstačius grybuką susidarytų duobutė ir jis tvirtai laikytusi. Cukrui nieko nenutinka, jei vienas kitas trupinėlis ar aguona ir lieka, cukrų sunaudosite buitiškai ar kitiems kepiniams. Sykį mėginau naudoti kiaušinių dėklus, bet tai buvo pirmas ir paskutinis kartas - su cukraus "vonele" nėra nei ką lyginti.
Skanaus!!!

Šaltinis: teta, močiutė.
P.S. Nuotraukoje žemiau matyti skirtingi grybukai. "Marmuriniai" ir sunkiai išimami iš keptuvės nesubyrėję gavosi kuomet, kai tešlos į keptuvę buvo pridėta per mažai. Kiti lygūs ir gražūs, nes tešlos buvo pridėta pakankamai, kad gražiai iškiltų formoje.

64 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labukas,jei galit parasykit kokio mazdaug tirstumo turi buti,grybuko(kotuko)baltas glajus man jis nubega ir gerai nepasidengia.Labai aciu jolitavyge@gmail.com

Vita rašė...

Labute,
įdėjau nuotraukėlę, kaip atrodo labai tirštai išsuktas baltymas, matyti pačiame viršuje. Bet nebūtina iki tokio tirštumo, aš pati mėgstu, kai nuo šaukšto dar kiek varva baltymas, taip lengviau padengti kotukus. Jei plakant nesigauna pakankamai tirštas, kad nenubėgtų, gali būti kelios priežastys: galėjo patekti vandens (todėl netinka citrinos sultys, o tik rūgštelė), baltymas nebuvo tinkamai atskirtas nuo trynio, patalpa labai drėgna. Jei manote šios priežastys jums netinka, įberkite kiek daugiau cukraus pudros, turėtų viskas būti gerai! ;-)

Anonimiškas rašė...

Didelis aciu,bandysiu nes manau buvo like vandens inde kurem plakiau Aciu

jolita rašė...

Labutis,jau as gaminau gybukus tika nuo keptuves,gavosi labai gerai!!!ir baltas glajus pavyko bet vietoj aguoniniu apaciu dejau spalvotus zirniukus mano berniuko gimtadienis tai taip grazu,tik to sokolado dar noreciau receptuko,ma nesigauna limpa prie ranuku ir nesustynkasta?aciu is karto jolitavyge@gmail.com

Vita rašė...

Labai džiaugiuosi!!! :-) Paskutinį kartą ir aš puošiau cukriniais šokoladiniais pabarstukais - aguonos buvo pagedę, tad teko suktis iš padėties :-) Deja, dar neatradau tokio šokoladinio glajaus, kuris neliptų, bet ir nesukietėtų kaip paprastas šokoladas, noriu tokio, kokį pamenu iš močiučių. Kai surasiu, būtinai pasidalinsiu!!! Dabar galiu tik patarti pasiskaitinėti Supermamose, ten daug kepejėlių dalinasi patirtimi ;-)

Anonimiškas rašė...

laba diena.va as ir bandau vis tuos grybukus-nesiseka su glaistu baltuoju-jei tirstokas(mazdaug toki koki jus parodete)tai neiseina tolygiai padengti,kad nebutu per didelis kiekis.tepiau teptuku-nesigauna graziai,o jei skystas tai nubega .idomu ka darau netaip...

Vita rašė...

Labai nenusiminčiau, kad neišeina glaistas "idealus" visomis prasmėmis, nes, manau, tikrai nedarote nieko blogai. Jei baltymuose nėra nei vandens nei trynio, tirštumas priklauso nuo sukimo trukmės. Jei pavyksta gauti labai tirštą, tai reiškia, kad iš esmės darėte viską gerai. Su patirtimi gausite aukso viduriuką, kai nebus nei per skystas, nei per tirštas. Man ir aukso viduriuką nevisada pavyksta pasiekti, bet geriau jau tirstesnis, ir storesnis sluoksnis, nei perskystas.
P.S. Ką tik iš atostogų, esu įkvėpta Prancūzijos virtuvės :-)

Unknown rašė...

laba, gal zinote kur tokia keptuvia isigyti? :)

Vita rašė...

Teko girdėti, kad būna turguose :-)

Simona S. rašė...

o ką aš darau negerai, jei toje vietoje, kai sumaišau miltus (priešpaskutinė Jūsų foto) man pradeda skirtis riebalai iš tešlos? bandžiau ir mažiau miltų, ir daugiau, bet vis vien jie skiriasi ir tikrai nesilaiko tokie gražūs kaip Jūsų kukuliukai, kuriuos dėti į keptuvę galima...

Vita rašė...

Hmm... gal margarinas nėra geras... Aš naudoju Rama, sykį mėginau Eve, skirtą kepiniams. Nepamenu ar tešla man nepatiko, bet kepant grybukus, riebalai liejosi kaip reikiant, ko su Rama niekados nebuvo.

Anonimiškas rašė...

sveiki,o kur rudojo glajaus receptas?

Vita rašė...

Sveiki,
kai turėsiu tokį šokoladinio glaisto receptą, kurį nebus gėda paviešinti, tada ir pasidalinsiu su visais.

Anonimiškas rašė...

O su sia tesla iseitu grybukus formuoti rankomis ir kepti skardoje?

Vita rašė...

Iš kone tokios pačios tešlos tik su daugiau miltų kepdavau meduolius (vėliau eksperimentavau ir vienaip ar kitaip modifikavau, bet principas tas pats). Jei man reiktų grybukų orkaitėje, mėginčiau nieko nekeisti, kad būtų minkštesni grybukai, nes tešlą, jei ne kočioti, tai rankomis bent formuoti tikrai galima.

Gina rašė...

Sveiki, šokoladiniam glajui naudoju "Karūnos" juodąjį šokoladą :), greit ir patogu :)(mikrobangų krosnelėj tirpinu, arba įdėjus dubenėlį į verdantį vandenį)
.

Gina rašė...

Mano grybukų receptas: 3kiaušiniai; 1st. cukraus; 200g grietinės; 1a.š. kepimo miltelių; 200g margarino; 1a.š.vanilės; miltų. Tešla turi gautis tiršta(panašį į blynų :)). Su šaukštu dedu į grybukų keptuvę. Skanaus :)

Inga rašė...

dedu butent citrinos sultis o ne rugstele ir viskas gerai gaunas

Anonimiškas rašė...

Sveikos,rudam glajui perku dirbtina sokolada is iki.Ji tirpinu su pienu ir mirkau grybuku kepures i ji.Labai greitai stingsta,o ir sustinges netrupa.Pabandykit,paprasta ir sskanu :)

Anonimiškas rašė...

man glajus gaunasi tasus,limpa prie dantu,ka darau ne taip?

Vita rašė...

Sveiki, gal cukraus per mažai (na bent jau man taip būna, kad tokiu atveju sunkiai džiūna) arba vandens yra.

di rašė...

Labai didelis dėkui už receptą. Viskas labai pavyko, iškepė skanutėliai, bet man kaip pirmą kartą juos gaminusiai iškilo gal net juokingi klausimai:
1. kaip tepti baltą glajų? Teptuku bandžiau- negražu..ar mirkyti jame ar kaip??
2. Kodel mano grybukai nesilaikė apversti? kepant formele visa užpildyta, kepurėlė pilnai išformuota, bet man jie nesilaiko pastatyti aukštyn koteliu, todel negalejau apibarstyti aguonomis..
3. tepiau šokoladu kepurėlę. Kad ir kokio tirštumo- jis vistiek nuteka..
Žodžiu- išvada- iškepti juos gan lengva, bet va dekoras- tai vargas vargas...

Vita rašė...

Labai džiugu :-) Tai gi dėl dekoravimo:
1. Pati kotelius mirkau į baltymą, bet jei išties norite, kad visas visas kotelis būtų baltas, lieka teptukas (peilis, mentelė ar kt.) ir nėra ten taip jau negražu, jei baltymas nėra itin tirštas, tepimo žymės kažkiek išsilygina.
2. Ar į cukrų statėte? Gal per mažai cukraus - per maža duobudė, kad grybukas tvirtai laikytųsi. Aguonomis galima padengti įbedant kotelį į dubenėlį su aguonomis, na o jei norite barstyti, patarčiau geriau tai daryti grybuką laikant rankoje - nesugadinsite cukraus su aguonomis.
3. Tai vat ir aš čia ieškau (nors baisu prisipažinti, labai jau senai kepiau grybukus) to aukso viduriuko.
Sėkmės! Gal su kitu kartu ne taip jau ir baisu bus ;-)

Anonimiškas rašė...

:) nestaciau i cukru..norejau paprastai ant leneteles sustatyti..:)Optimiste as...:) Viskas aisku, kodel man nepavyko,nezinojau sito triuko, neisiziurejau i nuotraukas...Dabar zinosiu- paprsata bet genialu. ACIU.

Vita rašė...

:-)
Atsiprašau! Kažkodėl maniau, kad recepte esu parašiusi, kur džiovinu, tikriausiai kažkur kitur apie tai rašiau.... tad taisau padėti!

Anonimiškas rašė...

Grybukų tešlai būtinai reikalingas medus.Kodėl receptuose aš jo nerandu?Iš tikrųjų daug skaniau.

Vita rašė...

Su Jumis tikrai sutinku, su medumi daug skaniau ir jis tikrai yra recepte ;-)

Anonimiškas rašė...

is kur reikia gauti tu sukraus ,,voneliu''

Vita rašė...

Pasiemate kepimo skardą ar kitą indą, pripilate granuliuoto cukraus tiek, kad negriūtų įstatytas grybukas.

Anonimiškas rašė...

super receptas, labai skanu, katik "sudzioviau" i skarda, laukiu nesulaukiu kada sustings. Dekui ;)

Anonimiškas rašė...

Nostalgija...Šiandien kaip tik ruošiuosi kepti. Tik į skardą pilu ne cukrų, o perlines kruopas. Labai gerai tada stovi grybukai.

Anonimiškas rašė...

Grybukų galvutės puikiai nusidažo ,,Kregždutės " saldainiais :D

ištirpinkite saldainius vandens garų vonelėj- ir mirkykit galvutes.,puikiausias kepurėles turėsite :D

Ramunė

Anonimiškas rašė...

o sviesta vietoj margarino galima naudoti?

Anonimiškas rašė...

tom kas nori tokio glajaus kaip "mociutes" darydavo taip pirma nepamirskit kad sokoladas buvo brangus reikalas. antra glaju darydavo toki pat kaip koteliam tik idedavo persijotos tikros kakavos!!!! :) pati taip visada darau

Anonimiškas rašė...

skonis labai geras.tokio kaip tik ir norėjau, tačiau su glajum visiška nesąmonė. niekaip nepavyko padaryti to reikiamo tirštumo. rudą glajų daria iš kakavos,cukraus pudros, vandens, citrinos sulčių. blizga ir man skanesnis už tą su baltymais

Unknown rašė...

Nebutina grybukus dziovinti aukstyn kojomis.Koteli aptepus glajumi bakstelnu i aguonas ir pastatau koteliu zemyn, dedu viena prie kito ir puikiausia stovi.

Rasa rašė...

Sveiki, perskaiciau visus komentarus ir galvoju, kodel man tik vienai gavosi taip, kad dauguma grybuku subyrejo isimant is keptuves? :(. Po to, kai pastovejo koki pusvalandi ramiai ir atveso, like sveiki grybukai sutvirtejo, bet tokiu liko nelabai daug... Ka dariau ne taip? Gal kas patars...

Anonimiškas rašė...

Laba diena,mėginau kepti grybukus, grybuku keptuvėje ant el. virykles. Grybukai neiskepe tapo guminiais, o atsale suakmenėjo, neimanoma valgyti. Gal galite parašyti kodėl taip atsitiko?

Vita rašė...

Sveiki, gal kažką darėte ne pagal receptą, gal pridėjote per daug miltų, gal naudojote nekokybiškus produktus. Įvairių gali būti priežaščių.

Vita rašė...

Atsakymas dėl subyrėjųsių grybukų: mėginkite dėti daugiau tešlos į formeles. Taip pat rekomenduočiau dėti kotelio ir kepurėles tešlos gabaliukus vienas ant kito ties kotelio ir kepurėlės susijungimu. Jei būna mažai tešlos ir/arba kotelis su kepurėle mažai liečiasi, grybukai subyra.

Inga rašė...

Labas ,jau kelis metus kepu pagal jusu recepta .labai labai skanus gaunasi ir seimynai patinka.labai aciu uz receptuka.

Vita rašė...

Labai miela gauti tokį atsiliepimą. Gerų švenčių :-)

Unknown rašė...

sveikutes as ruda glaju darau kaip balta tik ydedu kakavos gaunasi puikiai nei trupa nei limpa :-)

Monika rašė...

o kokio tirštumo grietinę naudoti?:))

Vita rašė...

Labas, paprastai 30%

Monika rašė...

bet nieko ir 25?:)o medaus kiek?

Vita rašė...

Tikrai nieko tokio.
Medaus parašyta: trys dideli šaukštai.

Monika rašė...

paskutinis klausimas:)
galvutės: jeigu pamirkysiu tik ištirpintam juodam šokolade, bus gerai? sustings?

Vita rašė...

Jei tiesiog paprastas juodas šokoladas, aušdamas ar vėliau gali pabalti (panašiai atrodys kaip pasenęs šokoladas). Valgoma, tik gal ne koks vaizdas.

Anonimiškas rašė...

galiu patarti kaip dziovinti grybuku kotukus.reikia grybuka, padengus baltyminiu glajumi,pasmeikti ant dantu krapstuku ir po to grybuka ismeigti i juros puta.Ar dar galima ant medines lenteles prikalineti vinuciu ir turesite tada ilgalaiki dziovinimo instrumenta:)

ligea3 rašė...

I skarda pripilkite perlinių kruopų ir grybukai tvarkingai ir gražiai stovės. Bandžiau kažkada su dantų krapštukais ir jūros puta žaist, tai grybuke skylės lieka ir bandant išimt pagaliuką iš grybo, nutrupa glaistas. Žodžiu viskas susigadina :D
Merginos, koks jums gaunasi baltas glaistas kai jis sustingsta? Man jis storai užsitepa ir taip "minkštai" trupa. Glaista tepu šakute, gaunasi idomus raštas, bet labiau susiliejęs. Gal žinot koki recepta, kad kotukai užsiteptų plonu ir traškiu baltu sluoksniu?

Jurgita rašė...

Pabandžiau ir aš iškepti. Gavosi idealiai tokie, kokius kepdavo mano močiutė!!!

Anonimiškas rašė...

ACIU UZ PUIKU RECEPTA.KEPU ATSKIRAS DALIS IR SULIPINU :) SKONIS PASAKISKAS.AUSRA

Unknown rašė...

NUSIPIRKAU KEPTUVE IR KEPIAU PIRMA KARTA. PASKAICIUS RECEPTA SUPRATAU KAD NETOKIUS NUSIPIRKUS TURIU MILTUS O PAPRASTUS NORFOS IR MARGARINAS PAS MANE KEPINIU, BET IDEJAU 10 SAUKSTU DAUGIAU MILTU. VIETOJ CUKRAUS DEJAU DAR 3 SAUKSTUS MEDAUS( NAUDOJAU DIRBTINI) GRYBUKAI GAVOSI PUIKUS, TRAPUS, GERAI ISSIEME,BE TARPELIU IR GERAI KILO.ACIU UZ RECEPTA

Nijole rašė...

geri grybukai

Unknown rašė...

Sakykit,o kai nuglaistot gakvutes šokoladu irgi i cukrų statot kad apdžiūtu?

Vita rašė...

Taip.

Unknown rašė...

Labai skanūs grybukai!!!

Unknown rašė...

sveiki , as visad kitokia darau tesla, bet pilnai tikiu , jog ir sie nuostabus... parasysiu sena glaju , is knygos "sau ir sveciams"....2-3 kiausiniu tryniai, 2v.s cukraus pudra, 50g. sviesto, 2v.s vandens ir 1.5v.s kakavos...

Anonimiškas rašė...

Sveiki. Jie bus kieti ar minkšti? :)

Vita rašė...

Sveiki. Jie niekada nebus tokie minkšti kaip biskvitiniai. Bet kieti gali gautis, jei įminkysite perdaug miltų, bus kieta tešla, blogai pūsis. Geriau pamažinti miltų, nei padauginti.
Sėkmės ruošiantis Kalėdoms!
V.

Unknown rašė...

sveki parduodu voveraiciu keptuve

Unknown rašė...

Nevarkit moteriskes gaunasi sudas siukslineje as virejas konditeris jau 32m ir galiu pasakyt is sio recepto visi produktai ir laikas iseis i siuksline patikekit manim isbandytas reikalas.

Vita rašė...

Ką jau padarysi, kad kai kurių žmonių skrandžiai yra šiukledėžės. Ir jums linksmų švenčių :)