2009 m. rugpjūčio 19 d.

Coq au Vin

Coq au Vin - gaidys vyne :-)
Kartą paragavus šio gardaus patiekaliuko restorane, likau juo labai sužavėta, atradau visai kitokius skonius vištienos patiekale nei esu iki šiol ragavusi. Nukonkuravo net antieną, kaip mėgstamiausią patiekalą. Pati vištiena minkštut minkštutėlė, raudono vyno padažas puikiai derantis su ja. Ir net skrudintos bulvės man čia puikiai tiko, kai paprastai aš bulvių su paukštiena nevalgau. Tai vat... taip susižavėjau, kad negalėjau pati jo neišmokti pasigaminti, tam net Dutch oven - storasieniui špyžiniui puodui nepagailejau pinigėlio :-)

Ieškodama receptuko taip pat sužinojau, kad jautiena burgundiškai yra lygiai toks receptukas, tik vietoj vištienos - jautiena :-)


Tai gi 6-iems asmenims reikės:
~ 100-150g kiaulienos šoninės spirgučiams
6 viščiukų ketvirčių (ar atitinkamas kiekis kitokių vištienos gabalėlių)
po žiūpsnį druskos kiekvienam ketvirčiui
po žiūpsnį juodųjų pipirų kiekvienam ketvirčiui
miltų apvoliojimui
3 v.š. (~60g) sviesto
2 vidutinio dydžio svogūnų arba vieno didelio
2 vidutinio dydžio morkų arba vienos didelės
~1 v.š. pomidorų pastos
~2-3 v.š. konjako arba brendžio
butelio raudono sauso vyno, tik ne tokio, kurio šiaip jau negertumėte
2 vid. dydžio skiltelių česnako
lauro lapo
saujelė smulkintų šviežių čiobrelių
saujelė smulkintų plokščialapių šviežių petražolių
1/2 puodelio vištienos sultinio (nebūtina)



Įkaitinu orkaitę iki 170C.
Susmulkinu kubeliais morkas ir svogūnus. Tuomet nuplautą ir nusausintą vištieną ištrinu druska ir pipirais. Ėmuosi šoninės.


Supjaustytą kubeliais kiaulienos šoninę paskrudinu puode nuolat maišydama iki tračkių rūdų spirgučių. Spirgučius išgriebiu ir atidedu į šalį, jų dar prireiks.



Į puodą įmetu vieną šaukštą sviesto. Apvoliojus 3 ketvirčius miltuose ir nubarsčius jų perteklių sudedu į riebaliukus, jei ketvirčiai dideli, dedu po porą į puodą. Ant vidutinės ugnies juos apkepinu iš abiejų pusių iki kol gražiai apskrunda iki geltonumo, tai užtruka iki 10 minučių.
Į puodą reikia sudėti tiek vištienos, kad gabalėliai nesispaustų, kad jiem būtų pakankamai vietos kepti, o ne virti savose sultyse.
Apskrudinti būtina. Tą patį padarau su likusiais ketvirčiais idėjus antrą šaukštą sviesto, nors jei riebaliukų matote pakanka, galima ir nedėti. Atsargiai, kai vištiena kepa, taškosi riebalai.

Kol kepa vištiena, susmulkinu čiobrelius ir petražoles, nusilupu česnako.


Galiausiai išgriebiu vištieną ir nupilu riebaliukus, tačiau palieku visą kitą, t.y. apkepusius vištienos gabalėlius / trupinius ir pan.. Įmetu trečiajį šaukštą sviesto. Štai kaip atrodo puodo dugnas ;-)

Sviestui ištirpus sumetu svogūnus ir morkas, išmaišau, kad daržovės pasidengtų riebaliukais. Ant vidutinės ugnies kepinu daržoves retsykiais pamaišydama tol kol jos kiek suminkštėja, tai trunka ~5 minutes.
Tuomet įmaišau pomidorų pastos, pašlakstau konjako ir iškarto mentele mėginu nugrandyti viską kas priskrudę.

Kai nebelieka skysčio, supilu butelį vyno. Jei jau koks šlakelis buvo nuragautas, tai nieko tokio ;-) Sumetu žalumynus, paspaustas (nesutrauškytas/nesusmulkintas, o tik paspaustas) česnako skilteles, spirgučius, lauro lapą ar du, įmaišau sultinį. Neuždengus puodo palieku visą šį kvapnų grožį virti ant aukštos ugnies 15-kai minučių. Ten tikrai norisi išsimaudyti :-)))
Tuomet sudedu vištienos ketvirčius, ir tuos gabalėlius, kurie lieka neapsemti, oda į apačią. Uždengus puodą pašaunu viską į orkaitę. Po ~20 minučių virutinius gabalėlius apverčiu oda į viršų. Jei matote, kad skysčio nugaravo daugiau nei jums atrodo, galite sumažinti temperatūrą ~10-čia laipsnių. Bet kokiu atveju dar palieku viską virti orkaitėje ~40 minučių.
Mmmm... labai skaniai viskas atrodo :-)

Patiekiu kartu su skrudintom bulvytėm, vištienos gabaliukus apšlaksčius gausiai padžiuku iš puodo.
Skanių įspūdžių!!!!
V.
P.S. Ką dariau, ko nedadariau:
- sykį turėjau didesnį šmotą šoninės, tad gavosi daugiau riebalų - nebenaudojau sviesto vištienos skrudinimui
- sykį nepyliau jokio sultinio, pokyčio nepajaučiau
- sykį orkaitėje puodą kaitinau ilgiau nei valandą, apie 1 1/2val. 160C temeratūroje ir dar nepilną valandžiukę palikau karštai stovėti orkaitėje išjungus ugnį. Mėsytė tapo itin minkšta, net kiek apsunkino išiminėti vištieną, nes gabaliukai lengvai lūžinėjo, bet viskas buvo labai skanu. Pravartu žinoti, jei veluotų svečiai.

Komentarų nėra: