2009 m. rugpjūčio 1 d.

Sūrio tortas

Noriu pasidalinti labai.... net nepadoriai... skaniu sūrio tortuku.... Beje, laikotes dietos? Perpsėju, itin pavojinga ;-)))



23-26cm skersmens tortui reikės:

~ 13-15 sausainukų (arba pakelis Selgos sausainių)
~2v.š. (~30g) sviesto

7-8 pakelių (875-1000g) Philadelphia kreminio sūrio
1 1/2 puodelio cukraus
1/4 puodelio miltų
4 kiaušinių
1 puodelio (240ml) grietinės
1 a.š. vanilės ekstrakto (pas mus būna pirkti miltelių formoje)
3/4 puodelio pieno
1-2L vandens


Geriau, kai visi produktai yra kambario temperatūros, kad masė būtų vientisa.

Išties, nerekomenduoju kitokio sūrio nei Philadephia.... o ypatingai jokių varškių ar lietuviškų kreminių varškyčių. Nei skonis, nei tekstūra netinka ;-)


Beje, nuotraukėlėse matysite mane gaminant mažesnį tortuką, 17cm skersmens, tad naudojau perpus mažiau produktų nei nurodyta, bet kita vertus gaunasi kiek aukštesnis, nei naudojant 23-26cm formas.

Įkaitiname orkaitę iki 160C, kartu su skarda (2 lygyje nuo apačios), kurioje bus vanduo. Taip taip, tortinė bus "įmerkta" į vandenį. Galite pasitikrinti, kiek jums reikės vandens, tortinė turi būti apsemta 2-3cm.

Šiaip jau reiktų naudoti Graham tipo krekerius, jie pūresni, traškesni nei mūsų gaidelis, o ir nėra itin saldūs. Kaip pakaitalą krekeriukams, ieškau tokių sausainukų kaip matote žemiau nuotraukėlėje




Ranka sutrupintus sausainukus dar sugrūdu naudodama bulvių trintuvę. Išlydau sviestą mikrobangėje ir tolygiai paskirstau po trupinius. Jie ir toliau lieka birūs, bet pakankamai lengvai bus galima paskirstyti tortinėje, tad daugiau sviesto tikrai nereikia.

Rekomenduotina tortuko dugną iškloti kepimo popieriumi, kad būtų lengviau jį išiminti.
Galima tortinės šonus ištepti riebaliukais, kad lengviau atliptų iškepus.
Net jei manote, kad tortinė sandari, apvyniokite folija, būtinai dvigubu sluoksniu, taip kad nepatektų vandens. Jei tebus vienas sluoksnis, kepant prakiurs folija.
Labai neieškojau, bet tikriausiai turėtų būti pirkti folijos didelio pločio, nes jei kepsite didesnėje formoje, standartinė folija neapsaugos nuo vandenuko. Prisipažinsiu, kepiau 26cm tortuką ant grotelių virš vandens, o ne vandenyje. Viskas gavosi gerai, tik su temperatūra reikia žaisti, kad neperkaistų... :-S
Grįžtam prie gaminimo ;-)
Suberiam sausainukus ir pirštais paskirstom, lengvai paspaudžiam, gauname iki 1cm sluoknį.



Pasimaivysiu... gal labai nepyksite, bet džiaugiuosi turėdama guminę lopetėlę, nes tai pagalbininkas Nr. 1 norint švariai iškrapštyti sūrį iš pakuočių. O kai jų būna visos 8.... Rekomenduoju!



Nuo pradžių iki galo viską maišau tik su mediniu šaukštu, neplaku su mikseriu specialiai, nes naudojant mikserį prarandama reikiama tekstūra, na... t.y. čia nereikia oro burbuliukų.
Pirmiausia įmaišau cukrų, tol kol tolygiai pasiskirsto ir dar šiek tiek. Nereikia, kad cukrus ištirptų, jis ištirps ir taip. Tuomet miltus. Pagal originalų receptą juos įmaišo galiausiai, kai masė skysta, bet susidaro gumuliukai... ilgai tenka dar maišyti, kol jų nebelieka, tad juos įmaišau pradžioje.
Po vieną įmaišau kiaušinius. Kad būtų lengviau šaukštu/šakute išplaku kiaušinius tik iki vientisos masės atskirame inde prieš įmaišant į sūrį.

Užvirinu vandenį, kurį supilu į skardą.
Grįžtam prie tortuko.
Galiausiai įmaišau grietinę, pieną, vanilę.

Supilu viską į formą ir pašaunu į įkaitintą orkaitę.


Kepame lygiai 1 valandą. Na, o mažesnį tortuką kepiau 50 minučių.
Jei matote, kad tortas pučiasi, vadinasi temperatūra per aukšta, jis neturi pūstis. Iškepus tortui, jo vidurys atrodo dar skystokas, taip ir turi būti.
Nors ir ištepiau kraštus sviestuku, vis tiek ką tik iškepus su aštriu plonu peiliu atsargiai apipjaunu tortuko kraštus apsaugant jį nuo sutrukinėjimo, nes tortukas auštant traukiasi.

Tortą palieku uždarytoje orkaitėje 5-6 valandas ir tik tada padedu į šaldytuvą nakčiai.


Skanių įspūdžių!!!
P.S.
Kodel naudojama vandens vonia? - Tortukas įkaista išlėto ir tolygiai, t.y. kraštai nebus karštesni nei vidurys, kas tortuką padarytų purų, išsipūtusį. Aplinka drėgna, tad viršus neišdžiūna, neapskrunda, ko mum čia ir nereikia.

16 komentarų:

Gintarė rašė...

jega jega jega...dievinu viska is surio ir butinai artimiausiaiprogai kepsiu, atrodo viskas labai paprasta...o kaip bus-parepetuosim, kad neprisidaryti gedos :)))) ACIU.

Vita rašė...

Smagu :-) sis tortukas tikras dietu zudikas, nuo ragaujanciu "gaunu velniu" :-) pasidalink, kaip seksis kepti ;-) jei kils klausimu, visada prasom :-)
Tik iskart galiu pasakyti, kad siaip jau laikantis privalomosios programos, vandens vonia turi buti tokio gylio, kaip pats tortukas.

Gintarė rašė...

jau jis pas mane sarasuose...butinai greitu laiku kepsiu...ziurwesiukas gausis per "repeticija".butinai kreipsiuosi :)aciu.

Elena rašė...

mmm, jau žinau koks tortas papuoš mano Kalėdų stalą :)

Vita rašė...

Smagu :-) Ne as viena, kuri jau planuoja Kaledu stala :-)

Juu rašė...

Sveiki,

Nerealios nuotraukos, įdomus receptas, ačiū labai! Gaminsiu šį skanumyną! Kadangi anksčiau buvau dariusi analogišką pagrindą maskarponės sūrio pyragui ir man jis nelabai patiko(tiesa, dariau iš gaidelio, gal dėl to, bet buvo labai kietas), norėjau paklaust - darant pusinį variantą, tikrai užtektų ~7 sausainiukų pagrindui?? Iš to pasidarytu 1cm sluoksnis tortinėje..?

Vita rašė...

Ačiū prašom :-)
Teko ir man daryti iš gaidelio (selgos) sausainių, gaunasi minkštas pagrindas, tad gali nesibaidyti ;-) aš gal ten per griežtai apie juos parašiau, kalbant apie skonį, nėra jie toks blogis :-S 17cm skersmens tortinei iš pusės normos sausainių gaunasi panačiai 1 centimetras, o šiaip man asmeniškai labiau patinka plonesnis. 26cm tortinei užtenka vieno pakelio selgos sausainių gauti apie 6-7mm storio pagrindą ;-)

Unknown rašė...

ka tik ishkepiau :)
dar orkaiteje :)

Aciu uz receptuka !!!


Beje, duosiu patarima neturintiems tos stebuklingos gumines lopeteles surio ishkrapshtymui :)
Apverti dezute dugnu i virshu, spustelni shonus, paprasta peili uzkishi uz "atsiknojusio" surio galo ir jis visas sukrenta i dubeni net formos nepakeites ! :))) dezute lieka tobulai shvari :)

Vita rašė...

Prašom į sveikatą! Dovile, tikiuosi likai patenkinta rezultatu :-) Beje, su praėjusiomis ir ateinančiomis! ;-)

Greta rašė...

Gal galima dali Philadelfijos pakeisti maskarpones suriu arba rikota? (:

Vita rašė...

Labas,
pati nemėginau, bet kolegė yra išmėginusi rikota sūrį. Sakė, kad skaniau su Philadelphia. Su rikota sūriu yra panašių receptų ir kiek pamenu, jei naudojamas Philadelphia - tai amerikietiškas tortas, jei rikota - itališkas. Su maskaprone ir nemėginau, bet internete randu, kad sūrio tortuose juo galima pakeisti Philadelphia, tik reikia prisiminti, kad jis saldesnis.

pia rašė...

torciukas jau saldytuve :)
pora pastebejimu:
* philadelphia lengvai issikrato paspaudus per sonus, net peilio nereikia.
* papildomai pagardinau 2 a.s citrinos zieveliu+1,5 a,s citrinos sulciu.
*kadangi forma netilpo i vandens vonele, tai kepiau truputi pagal kita recepta - 10 min. pakepiau sausainiu pagrinda 180C, tada 240C visa paruosta torta 10min ir veliau 110C kepi dar 25min. palikti reikia 2val. pravertoj orkaiteje :)
siaip sis receptukas tikrai super :)

pia rašė...

p.s. pakepus sausainini pagrinda butina gerai atsaldyti pries supilant mase :)

Vita rašė...

O vat man įdomu, ką duoda sausainių pakepinimas? Spėju, sausainiai tampa trapesni. Bet juk užpylus sūrio masę vėl viskas sudrėgsta... Tai kokia kita prasmė to? Ačiū!

Unknown rašė...

Ačiū, labai skanu ir miela (nes daugeliui ragavusių patiko), kad pasidalinote receptuku!. Beje, aš neleidau torto formos į vandenį (nes tikrai sandariai neuždaro manoji tortinė, o ir folijos, kaip jau minėjot, tokios plačios "nesumedžiojau". Viskas gavosi tiesiog kepant ant grotelių virš vandens vonelės. Ačiū dar kartą. Beje, pastebėjau daug neblogu ir kitų receptukų jūsų sandėly :), tikrai negailite laiko virtuvei

Vita rašė...

Dėkui!
Smagu, kad receptai pavyksta ir patinka!