2018 m. gruodžio 10 d.

Moliūginis pyragas

Užderėjus moliūgų derliui, suskūbau ieškoti moliūginio pyrago recepto. Pirmas išsirinktas viršijo visus lūkesčius. Šį pyragą galiu drąsiai vadinti kalėdiniu, nes iš ties kvepia Kalėdom. Be to, jį labai paprasta pagaminti.



Pradžiai trumpa instrukcija, o po to detalės ir patarimai apie moliūgą.

Pyragui reikės:

~500g kepto sviestinio moliūgo
4 kiaušinių
2 puodelių cukraus (240ml x 2)
1 puodelio paprasto aliejaus
1 a.š. cinamono
1 a.š. maltų gvazdikėlių
1/4 a.š. maltų kvapniųjų pipirų
1/4 a.š. malto muskato
1,5 a.š. druskos
2 a.š. sodos
3 puodelių miltų
2/3 puodelio vandens

Dideliame inde naudodama bulvių trintuvę sutrinu keptą moliūgą į tyrę. Su mikseriu įplaku kiaušinius, aliejų ir prieskonius. Kitame inde sumaišau miltus su soda. Su mikseriu ar šaukštu miltus įmaišau į moliūgų masę. Galiausiai įmaišau vandenį.

Kepimui naudoju dvi gilias duonos formas (~25x13cm). Kepu  180C temperatūroje be vėjelio iki 1.5 valandos.


Apie keptą moliūgą



Galite naudoti ir kitokį moliūgą, bet jis gali būti sausesnis arba skystesnis, tuomet reiktų atitaikyti vandens kiekį.

Sviestinį moliūgą dažniausiai naudoju ne todėl, kad jo daržiukyje užderėjo daugiausia, bet jį lengva lupti, palyginus daugiau valgomos masės ir mažiau sėklų, jis nedidelis.

Iš 2,5kg masės sviestinio moliūgo išeina 900g kepto. ~800g lupenų ir sėklų keliauja į kompostą.

Moliūgą supjaustau 2-3cm kubeliais ir kepu valandą 180C be vėjelio. Man patinka, kai moliūgo gabaliukai paskrunda. Darant tyrę, nesutrinu iki vientįsos masės, kad valgant pyragą būtų galima jausti moliūgo gabaliukus.

Jei moliūgas sausas jį reiktų kepti nepjaustytą arba gabaliukus sumaišyti su šiek tiek aliejaus.
Net jei gabaliukai gautųsi labai padžiuvę, juos galima sutrinti su elektrine trintuve įpylus šiek tiek vandens.


O štai kaip atrodo "karo laukas"






Komentarų nėra: